Kino v Kulturnem domu

Datum objave: 18. 12. 2013

V sredo, dne 18.12.2013 ob 10.00 uri, smo povabili stanovalce na ogled kino predstave v obnovljeni Kulturni dom Šmarje, kjer je sedaj možen dostop tudi invalidnim osebam na vozičkih. Ogledali smo si slovenski film "Srečen za umret".
Gospodinje posameznih stanovanjskih skupin so zbrale prijave stanovalcev za ogled filma in ga oddale v delovno terapijo. Iz vsake stanovanjske skupine je bila prisotna ena gospodinja, tako za transport, kot pri ogledu filma. Prav tako je bilo delo organizirano tako, da so na ogled filma odšli kot spremljevalci pri transportu stanovalcev tudi zaposleni iz več delovnih področij- pralnica, uprava, oddelek, tako kot so se dogovorili.
Nekaj besed o filmu:
Zgodba o večnem upanju, da nikoli ni prepozno za nov začetek, sledi ostarelemu Ivanu, ki se odloči pred smrtjo dokončno urediti vse osebne stvari in v domu za upokojence preprosto počakati na neizbežni konec. Toda ko spozna radoživo upokojenko Melito, se mu odpre nepričakovan svet novih življenjskih spoznanj in radosti, dušo in srce pa mu znova napolnita radost in volja soočanja z novimi izzivi. Čeprav starost neusmiljeno trka na njegove duri, se odloči v jeseni življenja poiskati novo prihodnost.
Srečen za umret je grenko sladka komedija o upokojencu, ki se odloči, da bo srečen preden umre.

Ivan je 76-letni upokojeni učitelj glasbe. Verjame, da je njegovo življenje končano, zato si kupi parcelo za grob s prekrasnim pogledom na Alpe in gre v dom za starejše, kjer želi v miru dočakati svoj konec. Ampak zgodi se ravno nasprotno: na tečaju računalništva odkrije strast za življenjem in končno začne živeti.

Celovečerni film Srečen za umret je dramatična komedija, ki je svoj navdih našla v resničnem življenju. Je grenko sladka pripoved o staranju, ki najprej postreže z vsemi stereotipnimi predstavami, da bi jih nato obrnila na glavo. Je zgodba o tem, da za življenje nikoli ni prepozno.

Galerija...